Erizipel i Celulitis

Erizipel i Celulitis predstavljaju infektivna oboljenja kože, najčešće prouzrokovana od bakterije Streptococcus pyogenes.
Kod Erizipel-a, bakterijska infekcija zahvata samo površinske delove kože, dok kod Celulitisa zahvaćeni su i dublji delovi kože. Oboljenja se mogu preklapati, i nije uvek moguće razlikovati ih.
Najćešće lokalizacije infekcije su lice i potkolenica, a infekcija u koži dospeva zbog narušenja epidermalne barijere ili mikrotraume kože. Predisponirajući faktori su gojaznost, narušena cirkulacija ili teža sistemska oboljenja.
Manifestacije na koži su crvenilo, napetost, bol, otok., koža je topla na dodir. Kod odeđenog broja pacijenata na koži mogu da se pojave i bule (vodeni plikovi) koji pucaju i za sobom ostavljaju erozije (ranice). Promene na koži mogu da budu praćene veoma visokom temperaturom, groznicom, malaksalošću i glavoboljom.
Ukoliko primetite da lice ili jedan ekstemitet postaju crveni, crvenilo se progresivno širi, a uz to imate povišenu temperaturu i malaksalost, potrebno je da Vas pregleda dermatovenerolog.

Dermatovenerolog će na osnovu kliničke slike i anamneze postaviti dijagnozu Erizipel ili Celulitis, koja može da bude potvrđena laboratorijskim analizama.

I pored toga što klinička slika izgleda dramatično, Erizipel i Cellulitis se uspešno leče sa antibiotksom terapijom i to sa penicilinskim preparatima. Ukoliko ste alergični na Penicilin, Vaš dermatovenerolog će izabrati antibiotik koji je pogodan za vas.

Poslednji blog postovi

Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti
29.07.2022.

Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti

Piše za Telegraf dr Mira Kiš Veljković, specijalista op&sc...
VRUĆINA I VLAŽNOST VAZDUHA - OPASNOST ZA OBOLELE OD HIPERTENZIJE
19.07.2022.

VRUĆINA I VLAŽNOST VAZDUHA - OPASNOST ZA OBOLELE OD HIPERTENZIJE

Prim. dr Mira Kiš Veljković, specijalista opšte medicine. Vlažnost vazduha iznad 70% i temperature vazduha preko 30 stepeni, prisustvo smoga, naročito u urb...
SIMPTOMI ‚‚PLIVAČKOG UHA“ ZAHTEVAJU HITNO LEČENJE
18.07.2022.

SIMPTOMI ‚‚PLIVAČKOG UHA“ ZAHTEVAJU HITNO LEČENJE

Posle rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru osetili ste da Vam  je uvo zapušeno, imate blagi pritisak u uvu i oslabljen sluh, a kasnije  Vam se javlja i bol. To su prvi simptomi takozvanog ‚‚plivačkog uha&ldquo...
Spad materice (prolap uterusa)
15.03.2022.

Spad materice (prolap uterusa)

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Šta je prolaps (spad) materice...
Nevoljno mokrenje kod žena
03.03.2022.

Nevoljno mokrenje kod žena

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Nevoljni gubitak urina u svakodnevnim aktivno...
Racionalna upotreba antibiotika
30.11.2021.

Racionalna upotreba antibiotika

Poruka Prof. dr Darka Nožića - infektologa, povodom Svetske nedelje svesti o antimikrobima 18. do 24. Novembra i Evropskog dana racionalne upotrebe antibiotika 18. novembraAntibiotici ne deluju u slučaju virusnih infekcija niti sprečav...