Grudnu Hirurgiju korona nije "pojela"

Piše: doc. dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije

Pomenutu reč iz naslova na slovo k ne želim da pominjem u tekstu koji sledi. Ovo o čemu pišem desilo bi se i da nije bilo vreme kakvo je bilo i da nam se mnogi životni prioriteti, pa i lečenja, nisu sticajem nesrećnih okolnosti promenili.

Četiri zanimljiva slučaja iz kliničke prakse jednog srpskog grudnog hirurga ove godine su vredna pominjanja. Urađeni su u četiri različite operacione sale sa vrsnim kolegama koji dokazuju da su kolegijalnost i profesionalizam za dobrobit pacijenta garant uspešno urađenog posla.

Slučaj 1. (februar, 2020)  

OPERACIJA karcinoma pluća sa mašinom za vantelesni krvotok uz resekciju dela srca

Pacijentu Z. P, star 68 godina, dijagnostifikovan je karcinom levog plućnog krila. Bolest je izazvala pljuvanje krvi i mnoge druge tegobe. Psihički pritisak osećali su i bolesnik i njegova porodica. Najteži je bio strah od mogućnosti fatalnog ishoda u bilo kom trenutku.

Od ovakve bolesti teško je u potpunosti se izlečiti. Ali uvek vredi pokušati. 

Tumorska promena se nalazila u centralnom delu levog pluća, a rasla je ka srcu. Hemoterapija kojom se pacijent lečio nekoliko meseci nije dala zadovoljavajući rezultat.

Početak kalendarske godine, još uvek operacione sale funkcionišu, preteća epidemija se još nije zahuktala.

Nakon ozbiljne preoperativne pripreme izvedena je složena operacija uz učešće doajena kardiohirurgije VMA pukovnika prof. dr Radoja Ilića, koji je zdušno prihvatio ideju da se srce prikači na mašinu za vantelesni krvotok kako bi se smanjio rizik od potencijalnog intraoperativnog krvarenja i da zajednički pristupimo odstranjenju karcinoma i kompletnog levog pluća, a potom i resekciji dela srca.

Da bi se ta operacija uradila, neophodno je pristupiti srcu i plućima rezom kojim se preseca cela grudna kost uz još jedan pomoćni rez između rebara.

Operacija je uspešno izvedena nakon 4 sata timskog rada. Postoperativni tok je uredno protekao.

Interesantan je detalj da u određenim situacijama postoji i mogućnost zbrinjavanja, odnosno prošivanja defekta na srcu na mestu na kom je srce bilo u kontaktu sa karcinomom i van tela pacijenta, na eksperimentalnom stolu. Kada se to uradi, srca se vrati u telo. U ovom slučaju to nije bilo potrebno, ali je prof. Ilić bio spreman i na tu opciju.

Postignut je uspeh koji ulazi u istoriju medicine. U takvom trenutku osećate da možete promeniti, ili bar usporiti, prirodni tok i pokloniti pacijentu i njegovoj porodici neprocenjivo vredno vreme.

Jedan spasen život - spasen ceo svet!

Ovo je uspeh VMA, uspeh Klinike za grudnu i kardiohirurgiju, uspeh za srpsku medicinu.

Slučaj 2. (maj 2020)

Rekonstrukcija živčanog spleta paralisane desne ruke pomoću živca iz grudnog koša

Ovaj svakako ingeniozni inovativni operativni tretman izveden je po ideji pukovnika prof. dr Ivana Marjanovića, eminentnog srpskog vaskularnog hirurga koji je uključen u lečenje mladog pacijenta A. R. (28), koji je teško povređen još polovinom prošle godine u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Nakon serije operacija koje su prethodnih meseci timovi hirurga različitih specijalnosti izvodili u cilju očuvanja života i kvaliteta života ovog mladog čoveka, dijagnostikovana je povreda vratnih nerava koji su uzrokovali kompletnu paralizu desne ruke, te je 5. maja 2020. u Klinici za vaskularnu hirurgiju VMA uspešno izvedena rekonstrukcija, odnosno neurotizacija, brahijalnog pleksusa transferom nerva uzetim VATS metodom iz desne polovine grudnog koša.

Komplikovan operativni zahvat kod pacijenta izveo je tim lekara VMA i lekara Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Tim VMA predvodili su vaskularni hirurg pk. prof. dr Ivan Marjanović i grudni hirurg ppk. doc. dr Nebojša Marić, dok su tim lekara KCS činili prof. dr Lukas Rasulić i dr Andrija Savić.

Ovaj zahvat, obavljen tokom epidemije korona virusa, poslednja je u nizu operacija koje su izvedene kod ovog pacijenta. Prvi put u Evropi operacija je izvedena na ovaj način.

Pacijent je otpušten iz Klinike sa daljom preporukom da nastavi sa intenzivnim banjskim lečenjem i sa odličnim neposrednim postoperativnim efektom na operisanoj ruci uz javljanje senzitivnih osećaja, a gde se mišićni oporavak očekuje u periodu od šest meseci do godinu dana.

Slučaj 3. (maj 2020)

Operacija režnja pluća pristupom iz trbuha

Zahvaljujući prijateljskim i kolegijalnim odnosima sa zaposlenima u KC Kragujevac već nekoliko godina radim u njihovoj bolnici minimalno invazivne operacije pluća.

Tog dana je bio plan da uradimo VATS operaciju levog pluća zbog tumora, ali je položaj pacijenta zbog sveže ugrađenog pejsmakera bio ograničen na operacionom stolu, te je operacija mogla biti odložena ili da se pacijent operiše u položaju na leđima.

Prof. dr Slobodan Milisavljević i ja došli smo na ideju da uradimo operaciju u tom položaju pristupom ispod grudne kosti, tzv. subksifoidni pristup, gde se nijedna koštana struktura ne oštećuje. U biranim slučajevima i kod ljudi koji su mršavije građe operacija se može tako uraditi i taj pristup je vrlo povoljan zbog bržeg oporavka i manjeg oštećenja funkcije preostalog pluća.

Ne baš ciljano planiran operativni program, ali svakako smo znali da postoji takva mogućnost i imali smo prilike u svetskim grudnohirurškim centrima da je vidimo. Pacijent se brzo i uspešno oporavio.

Slučaj 4. (oktobar 2020)

VATS operacija desnog pluća  broj 100 

Poslednji slučaj kod pacijenta starog 56 godina navodim iz razloga anatomske varijacije bronhijalnog stabla i pluća i kao jubilarnu operaciju minimalno invazivnim pristupom za operacije karcinoma pluća.

Naime, desno pluće ima tri režnja: gornji , srednji i donji. Svaki od tih režnjeva ima po jedan bronh. Postoji retka varijacija gde se može režanj puniti vazduhom iz dva lobarna bronha, kao što je ovde bio slučaj.

Jako je bitno anatomsku varijaciju prepoznati preoperativno i voditi računa da se oba bronha adekvatno zbrinu.

Pacijent je operisan zbog prethodno dokazanog karcinoma pluća u gornjem režnju desnog pluća.

Pristup je bio minimalno invazivni VATS uniportalni. Kroz rez dužine oko 3 cm plasirani su i instrumenti i kamera. Operacija je urađena!

Operaciju su uradili doc. dr Milan Savić i doc. dr Nebojša Marić, obojica sa završenim kursom uniportalne VATS hirurgije u bolnici Tongi Šangaj i višegodišnjim već iskustvom za ovu vrstu hirurgije. Ovaj pristup je metoda izbora za operacije karcinoma pluća u početnom stadijumu.

Ustanove gde rade ova dvojica grudnih hirurga, među kojima je i Bel Medic, u redovnoj kliničkoj praksi primenjuju ovaj pristup i broj ovih operacija je za prethodne dve godine prešao cifru 100.

Put do redovne kliničke prakse je bio trnovit i prožet sitnim malim šablonskim koracima koji su na kraju doveli do rezultata i rutine.

Docent Savić je za ovu operaciju obezbedio vrhunski anesteziološki tim sa kojim redovno sarađuje. Neophodno je da za vreme ovih operacija pluće koje se operiše bude isključeno iz ventilacije.

Pacijent D. S. se za vrlo kratko vreme u potpunosti oporavio i napustio bolnicu.


Poslednji blog postovi

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta
06.05.2021.

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta

Piše dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog, alergologNa nastanak alergija utiču i faktori sredine i nasledna predispozicijaAlergije predstavljaju jednu od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti dana&...
Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća
19.04.2021.

Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća

Autor: Dr Vukoica Karličić, pneumoftiziolog – interventni pulmologOd početka pandemije korona virusa, svedoci smo da pacijenti neretko imaju negativan antigenski...
DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA
14.04.2021.

DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA

Dr Aleksandra Vukov - alergolog, pulmolog, pedijatarJedna od novijih, vrlo efikasnih i bezbednih metoda u lečenju alergija je imunoterapija.Kome je imunoterapija namenjena?
Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje
06.04.2021.

Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje

Doc. dr Darko Antić, internista - hematologPosle preležane COVID 19 infekcije mogu se uočiti različiti poremećaji u krvnoj slici: anemija (malokrvnost), leukocitoza, trombocitopenija (snižen broj trombocita), a neretko i po...
Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija
05.04.2021.

Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija

Doc. dr sci. med. Darko Antić internista - hematologŠta je intraoperativno spašavanje krvi?To je specifična metoda transfuzije krvi, pri kojoj se u toku operacije „spašava“ krv sa...
Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza
22.02.2021.

Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurgJedan od najčešćih razloga za odsustvovanje sa posla i odlazak kod lekara jeste bol u slabinskom delu kič...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!