Kila - Hernija

ŠTA JE KILA?

Kila nastaje kada unutrašnji organ ili masno tkivo prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu a zbog urođene ili stečene slabosti zida mišića ili tkiva. Većina kila se javlja u predelu prednjeg trbušnog zida a postoje i tzv. unutrašnje kile.


VRSTE KILA

 • Ingvinalna (preponska) kila
  Kod muškaraca, ingvinalni kanal je mesto prolaza semene vrpce kao i krvnih sudova koji ishranjuju testis. Kod žena ingvinalni kanal sadrži okrugli ligament koji daje podršku za matericu.
  Kod ingvinalnih kila, masno tkivo ili deo creva izlazi kroz preponski kanal, tj kroz slabost na prednjem trbušnog zida i biva vidjivo golim okom kao izbočina ispod kože  u donjem delu prepone. Ovo je najčešći tip kile i češće pogađa muškarce nego žene.

 • Femoralna (butna) kila
  Ova kila nastaje kada masno tkivo ili deo creva prodire kroz slabost prednjeg trbušnog zida u femoralnoj regiji koja se nalazi na vrhu unutrašnje strane butine a pripada preponskoj regiji. Femoralna kila se mnogo ređe javlja nego ingvinalna kila i to najčešće kod starijih osoba ženskog pola.

 • Umbilikalna (pupčana) kila
  Nastaje prilikom prolaska masnog tkiva ili dela creva kroz patološki otvor (slabost prednjeg trbušnog zida) u predelu pupka i vidi se golim okom kao izbočina ispod kože u predelu pupka.

 • Hiatus hernija (želudačna kila)
  Ova kila spada u unutrašnje kile i nastaje kada želudac kroz patološki otvor na dijafragmi (prečaga-membrana koja odvaja grudnu i trbušnu duplju) jednim svojim delom, u manjoj ili većoj meri, prolazi u grudnu duplju.


SIMPTOMI / TEGOBE / SMETNJE

Kila na trbušnom zidu ili preponama se prikazuje kao čvorić ili izbočina koja se može gurnuti nazad u trbušnu duplju a može da nestane u ležećem položaju.

Najčešći simptomi su:

 • izbočina ispod kože  u predelu prepona ili otok u predelu mošnica
 • osećaj tupog bola u predelu prepona koji se pojačava prilikom naprezanja
 • izbočina pod kožom koja se vremenom uvećava I sve teže se vraća nazad u trbušnu duplju.
 • povremene opstipacione tegobe ukoliko sadržaj kile čini crevo


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Postavlja se kliničkim pregledom od strane hirurga koji se sastoji u vizuelnom pregledu izbočine na koži koja se nadopunjuje palpacijom (opipavanjem) slabosti prednjeg trbušnog zida za vreme koga se pacijent ciljano napreže (kašlje, steže mišiće prednjeg trbušnog  zida). Pregled hirurga se uvek može dopuniti ultrazvučnim pregledom mekih tkiva trbušnog zida ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi postavljanja sigurne dijagnoze.


ŠTA JE UZROK?

Kila nastaje zbog oslabljenih mišića preponske regije koji su možda bili prisutni od rođenja, ili su u vezi sa starenjem i čestim napinjanjem muskulature prednjeg trbušnog zida i mišića u preponskim regijama. Do slabljenja mišića dovodi ekstreman fizički napor prilikom podizanja tereta, gojaznost, čest kašalj koji prati opstruktivne bolesti, naprezanja prilikom pražnjenja zbog čestih zatvora, trudnoća i sva stanja koja dovode do naglog i jako uvećanog intraabdominalnog pritiska ( pritiska unutar trbušne duplje).


KAKO SE LEČI KILA?

Ingvinalna (preponska) kila, femoralna (butna) kila i umbilikalna (pupčana) kila se rešavaju hirurškim putem.
Postoje dve vrste operacija kile:

 1. Otvorena operacija kile
 2. Laparoskopska operacija kile

Kod odraslih ljudi se u toku operacije, u cilju ojačanja slabog mesta na trbušnom zudu, postavlja mrežica ( mesh).

Kod pacijenata kod kojih operacija nije moguća, savetuju se posebni pojasevi koji smanjuju mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i težem fizičkom radu. Nose se do trenutka dok pacijent ne bude spreman za operaciju.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Nelečena kila prednjeg trbušnog razvija kod pacijenta osećaj nelagodnosti izazvanog upornim i tupim bolom, a kao najozbiljnija komplikacija je opstrukcija (inkarceracija ili „uklještenje“) kada dolazi do strangulacije crevne vijuge praćene mučninom, povraćanjem, jakim bolom i to stanje zahteva hitnu hiruršku intervenciju.


DA LI SE MOŽE SPREČITI POJAVA BOLESTI?

 • Održavati telesnu masu i izbegavati preterano gojenje
 • Zdrava ishrana u smislu prevencije zatvora
 • Na pravilan način  podizati veće terete i izbegavati podizanje tereta koji je iznad fizičkih  mogućnosti.
 • ublažavati preterani kašalj i kijanje u sklopu drugih bolesti kao i prestanak pušenja cigareta

Poslednji blog postovi

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži
02.10.2020.

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži

Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19. Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži...
Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom
30.09.2020.

Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom

Šta je PrimovistPrimovist ili Gd-EOB-DTPA je paramagnetno kontrastno sredstvo na bazi Gadolinijuma koje se primenjuje kod snimanja abdomen...
Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske
04.09.2020.

Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske

Piše dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatovenerologMesecima  unazad nošenje zaštitne maske postalo je svakodnevna rutina u cilju  prevencije i zaštite  od virusa Corona. Međutim, višesatno no...
Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga
22.07.2020.

Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga

Nedavno objavljen izveštaj daje klasifikaciju uticaja COVID 19 na centralni nervni sistem kroz tri stadijuma i preporučuje da se svim pacijentima na bolničkom lečenju uradi snimak magnetnom rezonancom koji bi signalizirao potencijalna neuro...
Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19
15.07.2020.

Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19

Svaka osoba u vreme pandemije virusa korona obavezno treba da pije dnevne preporučene doze vitamina D Šest medicinskih udrženja iz čitavog sveta ističu važnost redovnog konzumiranja
Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije
23.04.2020.

Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije

Na osnovu naučnog rada: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2764727Pandemija COVID-19 predstavlja najveću svetsku zdravstvenu krizu ovog veka još o...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!