I hrana mora da se dezinfikuje!

BILJANA Srbljanović, književnica i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, inficirala se virusom korona tako što joj je prijatelj, koji je bio zaražen ali to nije znao, otvorio flašicu vode i dodao joj. Biljana je, dotakavši ustima vrh flašice koji je dodirnuo njen prijatelj dok je odvrtao čep, unela virus u organizam.

Devet dana nakon toga dobila je temperaturu. Teško je disala, osećala je malaksalost, dezorijentisanost i, kako kaže, “maglu u glavi i nepovezane misli”. Nije imala snage ni da sedi, a kamoli da hoda. Samo joj se spavalo. Prijatelj je bio na respiratoru, u vrlo teškom stanju.

Nakon što je ovo ispričala u emisiji „Prva tema“ na TV Prva, verovatno se svaki čovek zapitao kako treba da postupa sa namirnicama i ambalažom koju iz prodavnice donese kući. Šta da radimo sa kesama, sa odećom, obućom?

Na sva ova pitanja odgovara prim. dr Mira Kiš Veljković, specijalista opšte medicine u Bel Medicu.

  • Sars-Cov-2 je novi virus, tako da se o njemu vrlo malo zna. Pojavljuju se razne informacije o tome koliko virus može da opstane na staklenim, plastičnim, gumenim, metalnim površinama... Ima podataka da na PET ambalaži i plastici ostaje čak do devet dana, a na kartonu četiri. Međutim, sve su to još uvek pretpostavke. Zato savetujem visok stepen opreza i maksimalnu higijenu u cilju zaštite od infekcije – objašnjava naša sagovornica.

Povrće i voće potopite u rastvor soda-bikarbone 

Dr Kiš Veljković savetuje da sve što ste kupili u prodavnici stavite na sto, a kese iznesete na terasu ili ih, ako nemate terasu, bacite. Voće i povrće prvo dobro operete toplom vodom, a onda ga potopite u rastvor vode i soda-bikarbone i ostavite da odstoji pet minuta. Potom isperite. Ako je reč o limunu, pomorandžama, krompiru, paradajzu i ostalim namirnicama koje imaju koru, kad odstoje u rastvoru, obrišite čistom krpom i odložite u čistu činiju. 

Kada sve namirnice odložite na svoje mesto, dezinfikujte sto ili radni površinu alkoholom od 70%.

Ambalažu dezinfikujte alkoholom

Plastičnu i PET ambalažu - dakle mleko, jogurt, vodu i sva pića, vakuumske folije u koje su upakovani suhomesnati proizvodi i sirevi itd. – obavezno operite toplom vodom, a pre nego što otvorite flašu ili tetrapak, otvor isprskajte 70-procentnim alkoholom, sačekajte da se osuši, pa tek onda koristite.

Kad se vratite spolja, obavezno se presvucite

Izujte se ispred vrata, a u kuću ulazite bez obuće. Odmah idite u kupatilo i perite ruke sapunom 20 sekundi. U kupatilu skinite odeću u kojoj ste bili napolju.Iznesite stvari na terasu da se sunčaju i vetre, ali ih nemojte tresti. Takođe i obuću iznesite na terasu. Dezinfikujte kvake, ključeve i mobilni telefon alkoholom od 70%. Ako nemate terasu, sve stvari stavite na pranje. Dezinfikujte kupatilo.Ponovo operite ruke i obucite odeću koja je samo za po kući.  

Kako da održavate kućnu higijenu

Ako u stanu imate zaraženog člana porodice koji mora da bude u izolaciji, svakodnevno bi trebalo da brišete nameštaj u sobi i sve poršine u kupatilu sredstvom na bazi hlora (kao što je domestos). Poželjno je da zaraženi član, a i ostali članovi porodice nose maske. Odvojte posebne peškire i escajg za njega i vas.

Perite veš (odeću i posteljinu) osobe koja je u izolaciji deterdžentom i vodom čija je temperatura između 60 i 90 stepeni. Potrudite se da ne dođe do kontakta između kontaminiranog veša i ostalog veša ukućana.

Ove radnje bi trebalo obavljati rukavicama za jednokratnu upotrebu, a potom oprati ruke. Rukavice stavite u kesicu, zavežite i bacite.

Virus je osetljiv na ultraljubičaste zrake i izlaganje toploti (temperaturi preko 56 stepeni Celzijusa u trajanju od najmanje 30 minuta), 70% etanol (alkohol), dezinfektivna stredstva koje sadrže hlor, peracetnu kiselinu koji može uspešno da deaktivira virus (asepsol (hlorheksidin ne može).

Nema dovoljno informacija o delotvornosti drugih sredstava za dezinfekciju, pa se zato ona ne preporučuju.

Možete i da sterilišete predmete otporne na visoke temperature tako što ćete ih držati u kipućoj vodi najmanje 15 minuta.

Antrfile

Kako se koristi maska

  • Preporučuje se da masku nosite svaki put kada izlazite napolje i u kući ako imate simptome respiratorne infekcije.
  • Pre nego što dodirnete masku kako biste je stavili, operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola (70%).
  • Uzmite masku i pregledajte da li ima rupa. Ako ima, nemojte je koristiti, već uzmite novu.
  • Okrenite masku na spoljnu stranu (obojena strana).
  • Stavite unutrašnju stranu maske na lice. Ukoliko koristite hirurške maske, zelena strana ide spolja, bela iznutra, a elsatične trake oko ušiju. Ukoliko koristite drugi tip maske, stavite je tako da se oblikuje prema obliku vašeg nosa i zakačite trakom oko glave.
  • Spustite dno maske tako da pokriva usta i bradu.
  • Nakon upotrebe skinite masku. Prvo skinite elastične petlje iza ušiju, dok masku držite dalje od lica i odeće da ne biste dodirnuli potencijalno kontaminirane površine maske.
  • Ubacite masku zajedno sa rukavicama u kesicu, vežite je i bacite u kantu odmah nakon upotrebe. Ukoliko koristite pamučne maske, možete ih iskuvati i tako dezinfikovati, ispeglati i koristiti ponovo.
  • Obavezno izvršite higijenu ruku nakon dodirivanja i/ili skidanja maske - operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola (najmanje 70%).

Poslednji blog postovi

Dr sci. med. dr Branko Barać: BS metoda u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i skočnog zgloba
21.10.2020.

Dr sci. med. dr Branko Barać: BS metoda u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i skočnog zgloba

Do delimičnog ili potpunog oštećenja hrskavice kolena, kuka i skočnog zgloba najčešće dolazi zbog:Degenerativnog reumatizma (osteoartritisa tj. gonartroze i koksartroze koje su najčešće g...
Dr sci. med. Magdalena Radović: Lako i brzo do pouzdane dijagnoze promena na dojci
21.10.2020.

Dr sci. med. Magdalena Radović: Lako i brzo do pouzdane dijagnoze promena na dojci

Bel Medic ima Centar za bolesti dojke u kome se primenjuje multidisciplinarni pristup u dijagnostici i lečenju bolesti dojke. To znači da radiolozi, onkolozi i onkohirurzi rade zaje...
Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži
02.10.2020.

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži

Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19. Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži...
Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom
30.09.2020.

Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom

Šta je PrimovistPrimovist ili Gd-EOB-DTPA je paramagnetno kontrastno sredstvo na bazi Gadolinijuma koje se primenjuje kod snimanja abdomen...
Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske
04.09.2020.

Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske

Piše dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatovenerologMesecima  unazad nošenje zaštitne maske postalo je svakodnevna rutina u cilju  prevencije i zaštite  od virusa Corona. Međutim, višesatno no...
Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga
22.07.2020.

Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga

Nedavno objavljen izveštaj daje klasifikaciju uticaja COVID 19 na centralni nervni sistem kroz tri stadijuma i preporučuje da se svim pacijentima na bolničkom lečenju uradi snimak magnetnom rezonancom koji bi signalizirao potencijalna neuro...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!