Ispovest pacijenta dr Živkovića

‚‚Dr Živković me je oslobodio bolova u kičmi koji su me mučili 2-3 godine“

I mladi sportisti imaju problema sa bolovima u kičmi

Iako sam mlad i aktivni sportista, već u 24. godini su počeli da me muče bolovi u kičmi. Počelo je sa jakim i upornim bolovima u krstima koji su se kasnije proširili niz obe noge. Nisam mogao ni da sedim ni da hodam, pa sam se obratio fizijatru za pomoć. Fizioterapija i vežbe su mi pomogli da prestanu bolovi u nogama. To je bilo veliko olakšanje. Međutim, time sam rešio samo 40% problema jer bolovi u krstima nisu prestajali.

Svako jutro, čim bi se probudio, morao sam da se suočim sa bolovima pri svakom pokretu. Bol se javljao pri svakom savijanju kičme, ustajanju, sedanju, ispravljanju. Svaki moj pokret koji je podrazumevao promenu položaja ili rotaciju pratio je tup bol. Svest o tome je već počela i psihički da me opterećuje.

Znao sam da su i sportske povrede i nasledna predispozicija doprineli nastanku diskus hernije zbog koje sam bio ometen u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Moja majka je imala slične probleme, a kik boks koji sam trenirao 10 godina je doveo do mnogih povreda. To je sport koji zahteva brze, nagle pokrete, naročito u rotaciji, a oni su veoma opasni za kičmu. 

‚‚Pokušao sam bukvalno sve da bi se oslobodio bolova u krstima, ali ništa nije pomagalo.“

Želeo sam da živim normalnim životom i da se vratim treniranju sporta kome sam bio veoma posvećen. Pokušavao sam da se rešim bolova na svaki način. Uzimao sam lekove, primao injekcije, išao na fizikalnu terapiju. Poboljšanja nije bilo. Odlučio sam da probam i kiropraktiku. Neposredno posle terapije sam osetio olakšnje, ali mi je ubrzo bilo još mnogo gore. 

Pojavila se nada

Počeo sam da pretražujem internet u nadi da ću pronaći neko rešenje. Saznao sam da neurohirurgija nudi neka rešenja. Uradio sa snimak kičme magnetnom rezonancom i obratio se specijalisti. Prvi neurohirurg kome sam se obratio mi je predložio klasičnu otovrenu operaciju. Nimalo mi se nije dopalo to što se operacija radi u opštoj anesteziji, što ostavlja ožiljak, što postoji opasnost od većeg krvarenja i slično. Ono što me je prvenstveno odvratilo od takve operacije je dužina oporavka od 5-6 meseci. Nisam mogao da mirujem toliko dugo i da se lišim treninga. Odlučio sam da potražim drugo mišljenje.

Kako sam saznao za dr Živkovića i  metodu lečenja koju on primenjuje 

Na internetu sa saznao da postoji minimalno invazivna metoda laserom i radiofrekventnom strujom koju radi dr Nenad Živković u Bel Medicu. Saznao sam da je dr Živković doktor medicinskih nauka, nurohirurtg i spinalni hirurg koji se usavršavao u Austriji i Nemačkoj. Pročitao sam sve što sam našao o doktoru i PLDD metodi, ali i dalje nisam bio potpuno ubeđen da će mi u potpunosti rešiti problem. Nisam imao nikoga da pitam za preporuku. Nikoga nisam poznavao ko se podvrgnuo ovakvom zahvatu. Ali bolove više nisam mogao da trpim.

Zakazao sam pregled u Bel Medicu. Dr Nenad Živković je detaljno pregledao i mene i snimak magnetnom rezonancom. Saslušao me je i u potpunosti razumeo moje tegobe i razloge zašto ne želim da se potvrgnem klasičnoj operaciji. Objasnio mi je da klasična operacija nije za osobu mojih godina i fizičke kondicije. Detaljno mi je opisao savremenu proceduru PLDD (pekutanu lasersku dekompresiju diska) i ulio poverenje da je to pravi izbor za mene. Laser ili struja deluju na disk da se skupi i tako oslobodi uklješteni nerv pritiska. Čim nestane pritisak, nestane i bol. Da bi se nerv i disk regenerisali, doktor na to mesto ubrizgava regenerativni serum. Najviše mi se dopalo to što se zahvat radi u loklanoj anesteziji kroz jednu rupicu i što pacijent odmah može da stane na svoje noge. Nema ožiljka, tako da niko ne može da primeti da je bilo šta rađeno, a nema ni dugog perioda oporavka. Želeo sam da se što pre vratim sportu i da više ne trpim bolove od ranog jutra. 

Nisam verovao da mi ima pomoći, a onda me je dr Živković vratio u normalan život.“

Doktor Živković me je pre procedure poslao na šest različitih pregleda, uključujići EMNG da bi se proverila funkcija mojih perifernih nerava i mišića. Sve je išlo glatko i bez ikakvih problema jer je tim Bel Medica uigran i potuno posvećen svakom pacijentu.

Iako se procedura radi u lokalnoj anesteziji, ja sam očekivao da će me prilično boleti. To je bilo prijatno iznenađenje. Osećao sam neznatan bol. Više nelagodnost nego bol. Sve je teklo bez ikakvih komplikacija, a trajalo je samo petnaestak minuta. Čim se završilo, stao sam noge i počeo da hodam. 

Kakav šok! Nisam mogao da verujem da posle 2-3 godine konačno ne osećam nikakav bol. Kroz otprilike sat vremena sam mogao da idem kući. I dalje sam bio iznenađen da prvi put posle dugo vremena ne trpim one uporne probadajuće bolove. Kao rukom odneti! Zaista nisam mogao da verujem.

Period oporavka

Sledeći korak u mom lečenju je bila fizikalna terapija. Pregledali su me i zaključili da nema Lazarević znaka koji ukazuje na uklještenje nerva. Preporučeno mi je 15 tretmana koji su uključivali struju i magnet. Na tu fizikalnu terapiju sam išao 15 dana za redom. Zatim mi je savetovano da polako i obazrivo počnem da radim vežbe za jačanje leđnih mišića, trčim i plivam. Mesec dana posle operacije doktor Živković mi je rekao da mogu da se vratim treniranju, ali bez dizanja tegova. Upozorio me da da pri vežbanju idem do granice bola. Preporučio mi je i da radim vežbe istezanja, ali da izbegavam savijanja, dugo sedenje i dizanje tereta.

Toplo preporučujem dr Živkovića i PLDD metodu

Sada se osećam preporođeno. Prezadovoljan sam. Veoma sam srećan što sam se vratio treningu i što funkcionišem normalno bez ikakvih bolova. Iako isprva nisam verovao da će uspeti, sada svakome mogu da preporučim da se odluči za ovaj način lečenja. Želim da svi ljudi koji imaju bolove u kičmi koji dugo traju, a ostali metodi lečenja ne daju rezultate, znaju da postoji brzo i lako rešenje.  

Zahvalan pacijent AM

Poslednji blog postovi

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta
06.05.2021.

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta

Piše dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog, alergologNa nastanak alergija utiču i faktori sredine i nasledna predispozicijaAlergije predstavljaju jednu od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti dana&...
Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća
19.04.2021.

Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća

Autor: Dr Vukoica Karličić, pneumoftiziolog – interventni pulmologOd početka pandemije korona virusa, svedoci smo da pacijenti neretko imaju negativan antigenski...
DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA
14.04.2021.

DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA

Dr Aleksandra Vukov - alergolog, pulmolog, pedijatarJedna od novijih, vrlo efikasnih i bezbednih metoda u lečenju alergija je imunoterapija.Kome je imunoterapija namenjena?
Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje
06.04.2021.

Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje

Doc. dr Darko Antić, internista - hematologPosle preležane COVID 19 infekcije mogu se uočiti različiti poremećaji u krvnoj slici: anemija (malokrvnost), leukocitoza, trombocitopenija (snižen broj trombocita), a neretko i po...
Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija
05.04.2021.

Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija

Doc. dr sci. med. Darko Antić internista - hematologŠta je intraoperativno spašavanje krvi?To je specifična metoda transfuzije krvi, pri kojoj se u toku operacije „spašava“ krv sa...
Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza
22.02.2021.

Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurgJedan od najčešćih razloga za odsustvovanje sa posla i odlazak kod lekara jeste bol u slabinskom delu kič...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!