Korona virus i hronična oprstruktivna bolest pluća (HOBP)

Za obolele od hronične opstruktivne bolesti pluća i one koji o njima brinu bitno je da budu dobro obavešteni o novom korona virusu

 (COVID-19) i da preduzmu odgovarajuće korake kako bi maksimalno smanjili rizik od infekcije. Pošto se sve događa veoma brzo, nastavite da pratite pouzdane izvore informacija, sajt belmedic.rs, a pre svega sajt ministarstva zdravlja COVID-19.rs.

Korona virusi predstavljaju veliku porodicu virusa od kojih oboljevaju ljudi. Humani korona virusi nisu novi – oni su prisutni širom sveta i obično izazivaju blage i umereno teške oblike bolesti, najčešće gornjih disajnih puteva. Novi korona virus, ili COVID-19, novi je respiratorni virus, prvi put prepoznat u decembru 2019. godine kao uzročnik epidemije u Kini.

Izgleda da je COVID-19 mnogo zarazniji od drugih veoma zaraznih rodova korona virusa kao što su SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome -  težak akutni respiratorni sindrom) i MERS (Middle East Respiratory Syndrome - bliskoistočni respiratorni sindrom).

Osobe koje  imaju neku hroničnu bolest, uključujući hroničnu opstruktivnu bolest pluća, nisu pod većim rizikom od  zaraze virusom COVID-19 nego drugi. Međutim, ako se zaraze i obole kod njih postoji veći rizik da će doći do ozbiljnih komplikacija.

PRENOŠENJE CORONE

Humani korona virusi se najčešće prenose bliskim kontaktom sa zaraženom osobom na druge:

 • vazduhom, ako se neko nakašlje ili kine;
 • bliskim kontaktom, kao što je dodirivanje ili rukovanje
 • dodirivanjem nekog predmeta ili površine koja je bila izložena virusu, a onda neopranim rukama dodirujući usta, nos i oči .

Izgleda da se od novog korona virusa, COVID-19, najčešće oboleva tako što se osobe zaraze respiratornim putevima.

SIMPTOMI KOD PACIJENATA SA BOLESTIMA DISAJNIH ORGANA

Kod većine  obolelih  od COVID-19 razviće se blagi ili umereno teški respiratorni simptomi. Međutim, kod ljudi koji već imaju neko oboljenje disajnih organa moguć je teži oblik bolesti. Među najčešćim simptomima su: visoka temperatura, zamor, suvi kašalj i otežano disanje. Kod nekih bolesnika javljaju se bolovi u mišićima, curenje iz nosa, začepljen nos, bolove u grlu ili proliv.

Bolest može da se javi 2 do 14 dana nakon kontakta sa virusom. Ako vam ovi simptomi liče na simptome gripa, u pravu ste. Ali posledice COVID-19 su potencijalno mnogo ozbiljnije, zato se preporučuje da zatražite pomoć lekara ako osetite ove simptome. Većina osoba koje se zaraze ovim virusom – oko 80% - oporave se od ove bolesti, i nije  im bilo potrebno posebno lečenje.

KORACI KOJE TREBA DA PREDUZMU OSOBE OBOLELE OD HOBP Nabavite zalihe propisanih lekova za 30 dana. 

 1. Napravite zalihe namirnica za kuću.
 2. Uspostavite pravila za održavanje higijene za sve osobe koje ulaze u vaš dom (npr. korišćenje dezinfekcionih sredstava za ruke, pranje ruku itd.).
 3. Ukoliko vam medicinske sestre i geronto-domaćice pomažu u kući, pitajte ih koje mere preduzimaju u smislu prevecije.
 4. Nemojte izlaziti iz kuće i ograničite kontakte.
 5. Vakcinište se protiv gripa, ako to već niste uradili. Ovo se odnosi na sve članove vašeg domaćinstva. Iako to možda neće sprečiti COVID-19, može da umanji uticaj, pošto će vaš organizam bolje da se bori sa infekcijom ako već nije oslabljen gripom.
 6. Često perite ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Potrebna Vam je štoperica da biste bili sigurni da perete ruke 20 sekundi? Pevušite pesmicu „Srećan rođedan“ od početka do kraja dva puta. Neka vam pri ruci uvek bude sredstvo za dezinfekciju ruku.
 7. Redovno čistite površine u kući (za to su odlične vlažne maramice) i izbegavajte da dodirujute površine ako postoji mogućnost da su na tim površinama klice. To podrazumeva telefon, daljinski upravljač TV-a, sprave za vežbanje i volan.
 8. Izbegavajte da neopranim rukama dodirujete usta, nos i oči. Ovo je dobar savet tokom cele godine. Čim se kontaminiraju, vaše ruke mogu da prenesu virus kroz oči, usta i nos.
 9. Papirnom maramicom pokrijte usta i nos kada kašljete ili kujate, a onda bacite maramicu u smeće. Kašljite u pregib lakta, umesto u šaku.
 10. Ako još uvek niste prestali da pušite, molimo vas da to uradite i poštedite svoj respiratorni sistem. Ako se zarazite COVID-om-19, biće vam potreban što jači respiratorni sistem.

Autor: Prof. dr Vesna Petrović Bošnjak, pulmolog

 

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!