Lečenje upale sinusa

Šta su sinusi?

Sinusi su šupljine u licu koje su ispunjene vazduhom. Njihova uloga nije najjasnija. Smatra se da su nastali u razvoju čoveka zbog uspravnog stava i olakšavanja težine glave. Upala sinusa je zapaljenje sluznice koja oblaže koštane šupljine sinusa. Najčešće su zapaljenja uzrokovana virusima u sklopu akutnih respiratornih infekcija koje se mogu komplikovati bakterijskom superinfekcijom. Postoje kod hroničnih zapaljenja I zapaljenja izazvana gljivičnom infekcijom ili  aleregijskom bolesti. Hroničnu upalu sinusa mogu izazvati I loši anatomski odnosi u nosu, te sinus trpi jer nema dovoljno vazduha. Širenje bakterijske infekcije korena zuba na vilični sinus takođe može biti razlog upale. 

Simptomi upale sinusa 

Simptomi upale sinusa su curenje nosa, glavobolja, skok temperature, malaksalost. Glavobolja je karakteristična i javlja se u projekciji sinusa i izraženija je ukoliko se glava nagne napred i na dole. Akutna od hronične upale sinusa se razlikuje samo po dužini trajanja. Svaka akutna upala sinusa se mora adekvatno lečiti da ne bi prešla u hroničnu upalu. 

Sklonost upalama sinusa 

Imunitet je ključan individualni faktor u oboljevanju gornjih respiratornih puteva. Takodje, pojedini anatomski odnosi u nosu (na primer kriva nosna pregrada) sa kojima se radjamo mogu predisponirati hronične upale sinusa. 

Lečenje 

Akutnu upalu sinusa dijagnostikuje i leči lekar opšte prakse i otorinolaringolog prema jasnim simptomima i kliničkim znacima. Rendgen dijagnostika nije uvek neophodna za dijagnozu. Akutna upala sinusa se leči antibiotskom terapijom i kapima za nos. Dodatak terapiji mogu biti rastvori za negu sluznice nosa, lekovi za smanjenje gustine sekreta u sinusima, kao i metoda izvlačenja sekreta iz sinusnih šupljina ukoliko se sinusi slabo dreniraju. Kod akutnih sinusitisa hirurški se pristupa lečenju ukoliko se dogode komplikacije. 

Hronična upala sinusa je izazov za lečenje i za otorinolaringologa. U dijagnostičkom protokolu je važno naći uzrok hroničnoj upali. Neophodan je i skener sinusa. Alergijska hronična upala se najčešće leči konzervativno, izuzev ako se ne komplikuje polipima u nosu, što nije retko, kada se pristupa hirurgiji. Endoskopska hirurgija sinusa je najsavremeniji pristup hirurgiji sinusa.  

Prevencija 

Ljudima koji su skloni upali sinusa može se savetovati da se štite od hladnoće utopljavanjem i nošenjem kapa. Jačanje imuniteta je jako važno u sprečavanju oboljevanja. Mogu se preventivno koristiti rastvori morske vode ili fiziološke tečnosti za negu i poboljšanje lokalnog imuniteta nosa i sinusa kojih ima na tržištu. 

Komplikacije upale sinusa 

Komplikacije mogu biti ozbiljne. Širenje infekcije na oko, meninge i mozak zahtevaju hitnu hiruršku intervenciju. Kod odraslih se češće javljaju kod ponavljane upale sinusa kod pacijenata koji imaju hroničnu zapuštenu formu sinusitisa, a kod dece kao komplikcija akutnih sinuzitisa. Kod dece komplikacije sa širenjem infekcije iz sinusa na oko, nisu retke.

Autor teksta: Doc. dr Ljiljana Čvorović

Poslednji blog postovi

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?
10.04.2024.

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?

Za naš novi blog, dr Marija Pantelić, internista-hematolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno obja&scaro...
Kako razlikovati prehladu od alergije?
02.04.2024.

Kako razlikovati prehladu od alergije?

U današnjem vreme kada se suočavamo sa različitim respiratornim tegobama,  često dolazi do nejasnoća u razlikovanju simptoma koji nas muče. Da li  je to samo prolazna prehlada ili nešto više – pitanje je koje m...
Narkolepsija: Više od obične pospanosti
19.03.2024.

Narkolepsija: Više od obične pospanosti

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno objašnjava simptome narkolepsije...
Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost
18.03.2024.

Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog piše za naš blogŠta je mesečarenje?
Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije
11.03.2024.

Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije

Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i mokraćnoj bešici (kalkuloza urotrakta), predstavlja jedan od najčešćih uroloških problem...
ŽIVOT SA VITILIGOM
12.02.2024.

ŽIVOT SA VITILIGOM

Vitiligo je stanje kože čiji tačan uzrok nije poznat. Kod vitiliga, delovi kože gube pigmentaciju kada su ćelije koje proizvode pigment, tzv. 'melanociti', napadnute i uništene. Može uticati na kožu, sluzokožu, oči, unutrašnj...