Sekretorni otitis (SOM) – Otitis Media Secretoria

ŠTA JE SEKRETORNI OTITIS (SOM) – Otitis Media Secretoria

Sekretorni otitis je izliv u srednjem uhu koji je rezultat nepotpunog rešavanja akutne upale uva ili zapušenosti Eustahijeve tube bez infekcije. Kod većine pacijenata bolest prodje za 2 do 3 nedelje.


SIMPTOMI / TEGOBE / SMETNJE

Pacijenti ne moraju imati nikakve simptome, ali poneki od njih (ili članovi njihovih porodica) primećuju oslabljen sluh. Pacijenti mogu imati osećaj punoće, pritiska ili pucketanja u uvu tokom gutanja. Bol u uvu je retko prisutan.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza se zasniva na izgledu bubne opne i na timpanometriji.

Timpanometrija se može uraditi  u cilju potvrdjivanja sekreta srednjeg uha, utvrdjivanja smanjene pokretljivosti bubne opne i nižeg pritiska u srednjem uvu.

Kod odraslih ali i kod dece radi se pregled nazofarinksa kako bi se isključilo postojanje benignih ali i malignih tumora.


ŠTA JE UZROK?

Uobičajeno se srednje uvo ventilira 3 do 4 puta/min, prilikom otvaranja Eustahijeve tube tokom gutanja, a kiseonik iz šuljine srednjeg uha resorbuje sluznica srednjeg uva.
Ukoliko je smanjena prolaznost Eustahijeve tube, u srednjem uhu se razvija relativni negativni pritisak, koji može dovesti do akumulacije tečnosti. Ova tečnost može izazvati gubitak sluha.

Sekretorni otitis je uobičajena posledica akutne upale uva kod dece (često identifikovana na rutinskom pregledu uha) i može trajati nedeljama i mesecima.

U drugim slučajevima, opstrukcija Eustahijeve cevi može biti sekundarna usled zapaljenskih procesa gornjeg sprata ždrela, alergija, uvećanog  trećeg krajnika ili veoma retko benignih ili malignih tumora. Izliv može biti sterilan ili sadržavati patogene bakterije ponekad kao biofilm, iako se ne uočava zapaljenje.


KAKO SE LEČI ?

Čekanje

Za većinu pacijenata, čekanje je sve što je potrebno. Antibiotici i dekongestivi ( lekovi koji smanjuju otok sluznice) nisu korisni. Za pacijente kod kojih su alergije uzrok, antihistaminici i lokalni kortikosteroidi mogu biti od pomoći.


Ako ne dođe do poboljšanja u periodu od 1 do 3 meseca, može se uraditi :

miringotomija (pravljenje otvora na bubnoj opni) da bi se uklonila tečnost iz srednjeg uva i postavila aeraciona cevčica, koja omogućava ventilaciju srednjeg uva i privremeno premošćavanje opstrukciju Eustahijeve tube, bez obzira na uzrok.  Aeracione cevčice koriste se za rešavanje trajnog sprovodnog gubitka sluha ili za sprečavanje recidiva akutnog zapaljenja srednjeg uva.

Perzistentni, rekurentni otitis media secretoria može zahtevati korekciju uslova u nazofarinksu koji mogu uzrokovati bolest. Kod dece, naročito adolescentskih dečaka, treba isključiti nazofaringealni angiofibrom, a kod odraslih, karcinom nazofarinksa mora biti isključen.

Deca mogu imati koristi od adenoidektomije (operacije 3.krajnika). Antibiotike treba dati za bakterijski rinitis, sinuzitis i nazofaringitis. Dokazane alergene treba eliminisati iz okruženja pacijenta i treba razmišljati o imunoterapiji.

Pošto promene pritiska u  okolini mogu izazvati bolnu barotramu, treba izbegavati ronjenje i putovanje avionom ili odložiti ih kad god je to moguće. Ako se ne može izbeći - putovanje, žvakanje hrane ili piće (npr. iz bočice) tokom leta može pomoći maloj deci.

Zvakanje i gutanje i Valsalvin manevar (podizanje pritiska u uvu napinjanjem kao prilikom duvanja balona uz zapušen nos) može pomoći starijoj deci i odraslima.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Ukoliko se ne leči može dovesti do oštećenja sluha a kod male dece koja nisu naučila da govore i do posledičnih smetnji u govoru.


Autor: Dr Dejan Rančić - otorinolaringolog

Poslednji blog postovi

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu
28.11.2023.

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu

Šta je retinol i kako deluje na kožu?Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u nezi kože. Koristi se u lečenju akni i daje odlične rezultate u borbi protiv starenja. Postoje određeni oblici koji se mogu kupiti b...
Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?
23.11.2023.

Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?

Morfološki ultrazvuk u II trimestru trudnoće podrazumeva detaljno ultrazvučno ispitivanje anatomije ploda. Cilj ovakvog pregleda je isključivanje postojanja organskih nedostataka odnosno anomalija ploda. Prilikom morfološkog pregleda...
Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje
13.11.2023.

Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje

Šta je dijabetes?Dijabetes je hronična bolest kod koje organizam ili ne proizvodi ili neadekvatno koristi insulin, hormon pankreasa koji kontroliše koncentraciju šećera (glukoze) u krvi i količinu &scar...
Preeklampsija - važnost rane dijagnoze
17.10.2023.

Preeklampsija - važnost rane dijagnoze

Hipertenzivna bolest u trudnoći obuhvata četiri entiteta:hronična hipertenzija, gestacijska hipertenzija, preeklampsija/eklampsija i hronična hipertenzija sa superponiranom preeklampsijom (PE).Preeklamps...
Kontracepcija
26.09.2023.

Kontracepcija

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:Kada je pravo vreme da se...
Urinarna inkontinencija
22.09.2023.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija predstavlja stanje u kojem dolazi do nevoljnog gubitka mokraće, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće. Problemi s inkontinencijom mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađaju žene u petoj i &scaro...