Sekretorni otitis (SOM) – Otitis Media Secretoria

ŠTA JE SEKRETORNI OTITIS (SOM) – Otitis Media Secretoria

Sekretorni otitis je izliv u srednjem uhu koji je rezultat nepotpunog rešavanja akutne upale uva ili zapušenosti Eustahijeve tube bez infekcije. Kod većine pacijenata bolest prodje za 2 do 3 nedelje.


SIMPTOMI / TEGOBE / SMETNJE

Pacijenti ne moraju imati nikakve simptome, ali poneki od njih (ili članovi njihovih porodica) primećuju oslabljen sluh. Pacijenti mogu imati osećaj punoće, pritiska ili pucketanja u uvu tokom gutanja. Bol u uvu je retko prisutan.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza se zasniva na izgledu bubne opne i na timpanometriji.

Timpanometrija se može uraditi  u cilju potvrdjivanja sekreta srednjeg uha, utvrdjivanja smanjene pokretljivosti bubne opne i nižeg pritiska u srednjem uvu.

Kod odraslih ali i kod dece radi se pregled nazofarinksa kako bi se isključilo postojanje benignih ali i malignih tumora.


ŠTA JE UZROK?

Uobičajeno se srednje uvo ventilira 3 do 4 puta/min, prilikom otvaranja Eustahijeve tube tokom gutanja, a kiseonik iz šuljine srednjeg uha resorbuje sluznica srednjeg uva.
Ukoliko je smanjena prolaznost Eustahijeve tube, u srednjem uhu se razvija relativni negativni pritisak, koji može dovesti do akumulacije tečnosti. Ova tečnost može izazvati gubitak sluha.

Sekretorni otitis je uobičajena posledica akutne upale uva kod dece (često identifikovana na rutinskom pregledu uha) i može trajati nedeljama i mesecima.

U drugim slučajevima, opstrukcija Eustahijeve cevi može biti sekundarna usled zapaljenskih procesa gornjeg sprata ždrela, alergija, uvećanog  trećeg krajnika ili veoma retko benignih ili malignih tumora. Izliv može biti sterilan ili sadržavati patogene bakterije ponekad kao biofilm, iako se ne uočava zapaljenje.


KAKO SE LEČI ?

Čekanje

Za većinu pacijenata, čekanje je sve što je potrebno. Antibiotici i dekongestivi ( lekovi koji smanjuju otok sluznice) nisu korisni. Za pacijente kod kojih su alergije uzrok, antihistaminici i lokalni kortikosteroidi mogu biti od pomoći.


Ako ne dođe do poboljšanja u periodu od 1 do 3 meseca, može se uraditi :

miringotomija (pravljenje otvora na bubnoj opni) da bi se uklonila tečnost iz srednjeg uva i postavila aeraciona cevčica, koja omogućava ventilaciju srednjeg uva i privremeno premošćavanje opstrukciju Eustahijeve tube, bez obzira na uzrok.  Aeracione cevčice koriste se za rešavanje trajnog sprovodnog gubitka sluha ili za sprečavanje recidiva akutnog zapaljenja srednjeg uva.

Perzistentni, rekurentni otitis media secretoria može zahtevati korekciju uslova u nazofarinksu koji mogu uzrokovati bolest. Kod dece, naročito adolescentskih dečaka, treba isključiti nazofaringealni angiofibrom, a kod odraslih, karcinom nazofarinksa mora biti isključen.

Deca mogu imati koristi od adenoidektomije (operacije 3.krajnika). Antibiotike treba dati za bakterijski rinitis, sinuzitis i nazofaringitis. Dokazane alergene treba eliminisati iz okruženja pacijenta i treba razmišljati o imunoterapiji.

Pošto promene pritiska u  okolini mogu izazvati bolnu barotramu, treba izbegavati ronjenje i putovanje avionom ili odložiti ih kad god je to moguće. Ako se ne može izbeći - putovanje, žvakanje hrane ili piće (npr. iz bočice) tokom leta može pomoći maloj deci.

Zvakanje i gutanje i Valsalvin manevar (podizanje pritiska u uvu napinjanjem kao prilikom duvanja balona uz zapušen nos) može pomoći starijoj deci i odraslima.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Ukoliko se ne leči može dovesti do oštećenja sluha a kod male dece koja nisu naučila da govore i do posledičnih smetnji u govoru.


Autor: Dr Dejan Rančić - otorinolaringolog

Poslednji blog postovi

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži
02.10.2020.

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži

Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19. Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži...
Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom
30.09.2020.

Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom

Šta je PrimovistPrimovist ili Gd-EOB-DTPA je paramagnetno kontrastno sredstvo na bazi Gadolinijuma koje se primenjuje kod snimanja abdomen...
Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske
04.09.2020.

Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske

Piše dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatovenerologMesecima  unazad nošenje zaštitne maske postalo je svakodnevna rutina u cilju  prevencije i zaštite  od virusa Corona. Međutim, višesatno no...
Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga
22.07.2020.

Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga

Nedavno objavljen izveštaj daje klasifikaciju uticaja COVID 19 na centralni nervni sistem kroz tri stadijuma i preporučuje da se svim pacijentima na bolničkom lečenju uradi snimak magnetnom rezonancom koji bi signalizirao potencijalna neuro...
Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19
15.07.2020.

Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19

Svaka osoba u vreme pandemije virusa korona obavezno treba da pije dnevne preporučene doze vitamina D Šest medicinskih udrženja iz čitavog sveta ističu važnost redovnog konzumiranja
Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije
23.04.2020.

Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije

Na osnovu naučnog rada: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2764727Pandemija COVID-19 predstavlja najveću svetsku zdravstvenu krizu ovog veka još o...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!