Sekretorni otitis (SOM) – Otitis Media Secretoria

ŠTA JE SEKRETORNI OTITIS (SOM) – Otitis Media Secretoria

Sekretorni otitis je izliv u srednjem uhu koji je rezultat nepotpunog rešavanja akutne upale uva ili zapušenosti Eustahijeve tube bez infekcije. Kod većine pacijenata bolest prodje za 2 do 3 nedelje.


SIMPTOMI / TEGOBE / SMETNJE

Pacijenti ne moraju imati nikakve simptome, ali poneki od njih (ili članovi njihovih porodica) primećuju oslabljen sluh. Pacijenti mogu imati osećaj punoće, pritiska ili pucketanja u uvu tokom gutanja. Bol u uvu je retko prisutan.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza se zasniva na izgledu bubne opne i na timpanometriji.

Timpanometrija se može uraditi  u cilju potvrdjivanja sekreta srednjeg uha, utvrdjivanja smanjene pokretljivosti bubne opne i nižeg pritiska u srednjem uvu.

Kod odraslih ali i kod dece radi se pregled nazofarinksa kako bi se isključilo postojanje benignih ali i malignih tumora.


ŠTA JE UZROK?

Uobičajeno se srednje uvo ventilira 3 do 4 puta/min, prilikom otvaranja Eustahijeve tube tokom gutanja, a kiseonik iz šuljine srednjeg uha resorbuje sluznica srednjeg uva.
Ukoliko je smanjena prolaznost Eustahijeve tube, u srednjem uhu se razvija relativni negativni pritisak, koji može dovesti do akumulacije tečnosti. Ova tečnost može izazvati gubitak sluha.

Sekretorni otitis je uobičajena posledica akutne upale uva kod dece (često identifikovana na rutinskom pregledu uha) i može trajati nedeljama i mesecima.

U drugim slučajevima, opstrukcija Eustahijeve cevi može biti sekundarna usled zapaljenskih procesa gornjeg sprata ždrela, alergija, uvećanog  trećeg krajnika ili veoma retko benignih ili malignih tumora. Izliv može biti sterilan ili sadržavati patogene bakterije ponekad kao biofilm, iako se ne uočava zapaljenje.


KAKO SE LEČI ?

Čekanje

Za većinu pacijenata, čekanje je sve što je potrebno. Antibiotici i dekongestivi ( lekovi koji smanjuju otok sluznice) nisu korisni. Za pacijente kod kojih su alergije uzrok, antihistaminici i lokalni kortikosteroidi mogu biti od pomoći.


Ako ne dođe do poboljšanja u periodu od 1 do 3 meseca, može se uraditi :

miringotomija (pravljenje otvora na bubnoj opni) da bi se uklonila tečnost iz srednjeg uva i postavila aeraciona cevčica, koja omogućava ventilaciju srednjeg uva i privremeno premošćavanje opstrukciju Eustahijeve tube, bez obzira na uzrok.  Aeracione cevčice koriste se za rešavanje trajnog sprovodnog gubitka sluha ili za sprečavanje recidiva akutnog zapaljenja srednjeg uva.

Perzistentni, rekurentni otitis media secretoria može zahtevati korekciju uslova u nazofarinksu koji mogu uzrokovati bolest. Kod dece, naročito adolescentskih dečaka, treba isključiti nazofaringealni angiofibrom, a kod odraslih, karcinom nazofarinksa mora biti isključen.

Deca mogu imati koristi od adenoidektomije (operacije 3.krajnika). Antibiotike treba dati za bakterijski rinitis, sinuzitis i nazofaringitis. Dokazane alergene treba eliminisati iz okruženja pacijenta i treba razmišljati o imunoterapiji.

Pošto promene pritiska u  okolini mogu izazvati bolnu barotramu, treba izbegavati ronjenje i putovanje avionom ili odložiti ih kad god je to moguće. Ako se ne može izbeći - putovanje, žvakanje hrane ili piće (npr. iz bočice) tokom leta može pomoći maloj deci.

Zvakanje i gutanje i Valsalvin manevar (podizanje pritiska u uvu napinjanjem kao prilikom duvanja balona uz zapušen nos) može pomoći starijoj deci i odraslima.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Ukoliko se ne leči može dovesti do oštećenja sluha a kod male dece koja nisu naučila da govore i do posledičnih smetnji u govoru.


Autor: Dr Dejan Rančić - otorinolaringolog

Poslednji blog postovi

Mr sci. med. dr Bojan Ilisić: Kako se otkriva i leči miokarditis, opasna posledica Covid-19?
10.05.2021.

Mr sci. med. dr Bojan Ilisić: Kako se otkriva i leči miokarditis, opasna posledica Covid-19?

Miokarditis kod 25 odsto obolelih izaziva hroničnu srčanu slabost i treći je najčešći uzrok iznenadne smrti kod  dece i mladih osoba. Šta treba preduzeti, objašnjava
Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta
06.05.2021.

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta

Piše dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog, alergologNa nastanak alergija utiču i faktori sredine i nasledna predispozicijaAlergije predstavljaju jednu od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti dana&...
Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća
19.04.2021.

Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća

Autor: Dr Vukoica Karličić, pneumoftiziolog – interventni pulmologOd početka pandemije korona virusa, svedoci smo da pacijenti neretko imaju negativan antigenski...
DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA
14.04.2021.

DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA

Dr Aleksandra Vukov - alergolog, pulmolog, pedijatarJedna od novijih, vrlo efikasnih i bezbednih metoda u lečenju alergija je imunoterapija.Kome je imunoterapija namenjena?
Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje
06.04.2021.

Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje

Doc. dr Darko Antić, internista - hematologPosle preležane COVID 19 infekcije mogu se uočiti različiti poremećaji u krvnoj slici: anemija (malokrvnost), leukocitoza, trombocitopenija (snižen broj trombocita), a neretko i po...
Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija
05.04.2021.

Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija

Doc. dr sci. med. Darko Antić internista - hematologŠta je intraoperativno spašavanje krvi?To je specifična metoda transfuzije krvi, pri kojoj se u toku operacije „spašava“ krv sa...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!