Simptomi hroničnog tonzilitisa: Oboljenje koje najviše pogađa decu između 4. i 15. Godine

Dr Bojan Marković, ORL, alegolog i klinički imunolog, piše za Telegraf

Šta je hronični tonzilitis?

Za krajnike se kaže da su naša "prva linija odbrane od bolesti". Krajnici su vrlo važni jer upravo sprečavaju viruse i bakterije da prodru u donje partije disajnih organa.
Međutim, često se dešava da se krajnici zaraze, te se to stanje naziva tonzilitis.

Hronični tonzilitis predstavlja hroničnu upalu nepčanih krajnika koja traje duže od tri meseca i nastaje usled ponavljanih akutnih i subakutnih infekcija. Komplikacije aktunih i egzacerbacije hroničnog tonzilitisa mogu biti po život opasne.

Možemo ih podeliti na lokalne, nastale širenjem infekcije na okolna tkiva i prostore vrata, to su peritonzilarni, parafaringealni i retrofaringealni apsces, tromboza unutrašnje jugularne vene ili šire šarlah, akutna reumatska groznica, poststreptokokni glomerulonefritis, prekidi disanja u toku sna.

U dečjem uzrastu ovo oboljenje najviše pogađa decu između četvrte i 15. godine, da bi se učestalost smanjila tokom odrastanja.

Simptomi hroničnog tonzilitisa:

Bol i stezanje u grlu, neprijatan zadah iz usta, stvaranje detritusa u kriptama krajnika - beličastih mekanih kamenčića, su samo neki od simptoma hroničnog tonzilitisa.

Međutim, pored ova tri, postoje još mnogi simptomi, a ovo su neki od njih:

  • Dug i uporan kašalj
  • Hrkanje / prekidi disanja u toku sna
  • Otežano i čujno disanje
  • Bol u uvu ili vratu
  • Uvećane limfne žlezde na vratu
  • Ne napredovanje deteta
  • Promena glasa

Opšti simptomi: subfebrilna telesna temepratura, malaksalost, bol u mišićima, galvobolja

Dijagnozu nije lako uspostaviti

Dijagnoza se ne može doneti na osnovu jednog prisutnog kliničkog ili anamnestičkog podatka, niti nakon jednog pregleda. Dijagnoza se donosi na osnovu rezultata dobijenih zbirom anamnestičkih podataka, kliničkih nalaza, laboratorijskih analiza i mikrobioloških ispitivanja. Lečenje je jedino hirurško tonzilektomija. 

S obzirom na to da je sezona prehlade, virusa i gripa uveliko prisutna, dr Marković otkriva šta sve treba da radimo da bismo se zaštiti od potencijalnog oboljenja.

Održavati imunitet na optimalnom nivou, što znači redovna fizička aktivnost, raznovrsna i bogata ishrana, često menjanje četkice za zube, oralna higijena, zdravi zubi, probiotici, ne pušiti cigarete, svakodnevni životni stres prihvatati bez preterane zabrinutosti i tako dalje.

Oblici hroničnog tonzilitisa i uzroci:

Postoje različite podele, ali je možda najočiglednija ona na:

  • Hipertrofični hronični tonzilitis gde su krajnici neprirodno uvećani za uzrast 
  • Atrofični hronični tonzilitis gde su isti neprirodno umanjeni za uzrast 

Hronični tonzilitis nastaje zbog infekcija grla mešovitom bakerijskom florom aerobi i anareobi. U daljem toku poprima hronični oblik zbog neadekvatnog lečenja u smislu izbora antibiotika i dužine terapije. Takođe faktori koji doprinose su i prirodna sklonost ka ovom oboljenju, loša oralna higijena, nezdrave navike, gastroezofagealna bolest i tako dalje. Međutim, važno je i naglasiti da hronični tonzilitis nije zarazna bolest. 

Poslednji blog postovi

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?
10.04.2024.

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?

Za naš novi blog, dr Marija Pantelić, internista-hematolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno obja&scaro...
Kako razlikovati prehladu od alergije?
02.04.2024.

Kako razlikovati prehladu od alergije?

U današnjem vreme kada se suočavamo sa različitim respiratornim tegobama,  često dolazi do nejasnoća u razlikovanju simptoma koji nas muče. Da li  je to samo prolazna prehlada ili nešto više – pitanje je koje m...
Narkolepsija: Više od obične pospanosti
19.03.2024.

Narkolepsija: Više od obične pospanosti

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno objašnjava simptome narkolepsije...
Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost
18.03.2024.

Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog piše za naš blogŠta je mesečarenje?
Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije
11.03.2024.

Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije

Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i mokraćnoj bešici (kalkuloza urotrakta), predstavlja jedan od najčešćih uroloških problem...
ŽIVOT SA VITILIGOM
12.02.2024.

ŽIVOT SA VITILIGOM

Vitiligo je stanje kože čiji tačan uzrok nije poznat. Kod vitiliga, delovi kože gube pigmentaciju kada su ćelije koje proizvode pigment, tzv. 'melanociti', napadnute i uništene. Može uticati na kožu, sluzokožu, oči, unutrašnj...