Simptomi hroničnog tonzilitisa: Oboljenje koje najviše pogađa decu između 4. i 15. Godine

Dr Bojan Marković, ORL, alegolog i klinički imunolog, piše za Telegraf

Šta je hronični tonzilitis?

Za krajnike se kaže da su naša "prva linija odbrane od bolesti". Krajnici su vrlo važni jer upravo sprečavaju viruse i bakterije da prodru u donje partije disajnih organa.
Međutim, često se dešava da se krajnici zaraze, te se to stanje naziva tonzilitis.

Hronični tonzilitis predstavlja hroničnu upalu nepčanih krajnika koja traje duže od tri meseca i nastaje usled ponavljanih akutnih i subakutnih infekcija. Komplikacije aktunih i egzacerbacije hroničnog tonzilitisa mogu biti po život opasne.

Možemo ih podeliti na lokalne, nastale širenjem infekcije na okolna tkiva i prostore vrata, to su peritonzilarni, parafaringealni i retrofaringealni apsces, tromboza unutrašnje jugularne vene ili šire šarlah, akutna reumatska groznica, poststreptokokni glomerulonefritis, prekidi disanja u toku sna.

U dečjem uzrastu ovo oboljenje najviše pogađa decu između četvrte i 15. godine, da bi se učestalost smanjila tokom odrastanja.

Simptomi hroničnog tonzilitisa:

Bol i stezanje u grlu, neprijatan zadah iz usta, stvaranje detritusa u kriptama krajnika - beličastih mekanih kamenčića, su samo neki od simptoma hroničnog tonzilitisa.

Međutim, pored ova tri, postoje još mnogi simptomi, a ovo su neki od njih:

  • Dug i uporan kašalj
  • Hrkanje / prekidi disanja u toku sna
  • Otežano i čujno disanje
  • Bol u uvu ili vratu
  • Uvećane limfne žlezde na vratu
  • Ne napredovanje deteta
  • Promena glasa

Opšti simptomi: subfebrilna telesna temepratura, malaksalost, bol u mišićima, galvobolja

Dijagnozu nije lako uspostaviti

Dijagnoza se ne može doneti na osnovu jednog prisutnog kliničkog ili anamnestičkog podatka, niti nakon jednog pregleda. Dijagnoza se donosi na osnovu rezultata dobijenih zbirom anamnestičkih podataka, kliničkih nalaza, laboratorijskih analiza i mikrobioloških ispitivanja. Lečenje je jedino hirurško tonzilektomija. 

S obzirom na to da je sezona prehlade, virusa i gripa uveliko prisutna, dr Marković otkriva šta sve treba da radimo da bismo se zaštiti od potencijalnog oboljenja.

Održavati imunitet na optimalnom nivou, što znači redovna fizička aktivnost, raznovrsna i bogata ishrana, često menjanje četkice za zube, oralna higijena, zdravi zubi, probiotici, ne pušiti cigarete, svakodnevni životni stres prihvatati bez preterane zabrinutosti i tako dalje.

Oblici hroničnog tonzilitisa i uzroci:

Postoje različite podele, ali je možda najočiglednija ona na:

  • Hipertrofični hronični tonzilitis gde su krajnici neprirodno uvećani za uzrast 
  • Atrofični hronični tonzilitis gde su isti neprirodno umanjeni za uzrast 

Hronični tonzilitis nastaje zbog infekcija grla mešovitom bakerijskom florom aerobi i anareobi. U daljem toku poprima hronični oblik zbog neadekvatnog lečenja u smislu izbora antibiotika i dužine terapije. Takođe faktori koji doprinose su i prirodna sklonost ka ovom oboljenju, loša oralna higijena, nezdrave navike, gastroezofagealna bolest i tako dalje. Međutim, važno je i naglasiti da hronični tonzilitis nije zarazna bolest. 

Poslednji blog postovi

Kontracepcija
26.09.2023.

Kontracepcija

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:Kada je pravo vreme da se...
Urinarna inkontinencija
22.09.2023.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija predstavlja stanje u kojem dolazi do nevoljnog gubitka mokraće, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće. Problemi s inkontinencijom mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađaju žene u petoj i &scaro...
LIMFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA
15.09.2023.

LIMFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA

Svakoga dana u svetu se otkrije skoro 1.000 novih slučajeva limfoma, a oko milion ljudi živi sa njim. U Srbiji godišnje od ovog potencijalno smrtonosnog oblika karcinoma oboli oko 1.200 ljudi. Svakog 15. septembra obeležava se Svetski dan b...
Depresija: Prepoznavanje rizika i značaj prevencije
08.09.2023.

Depresija: Prepoznavanje rizika i značaj prevencije

Depresija se ubraja u najranije opisane bolesti u medicini. Reč "depresija" potiče od latinske reči "deprimere," što znači pritisnuti, utisnuti ili udubiti. Depresija je vrlo učestala bolest, koju je vrlo važno znati pre...
Zaštita beba i dece od visokih temperatura
08.08.2023.

Zaštita beba i dece od visokih temperatura

Saveti i preporuke za roditeljeLeto je vreme godišnjih odmora kada provodimo više vremena na otvorenom. Sunce nam je neophodno jer je izvor vitamina D3. Međutim, kada je dete izloženo direktnom su...
Zdravlje srca tokom leta: Saveti i preporuke za pacijente
03.08.2023.

Zdravlje srca tokom leta: Saveti i preporuke za pacijente

Kako visoke temperature tokom leta mogu uticati na kardiovaskularne bolesnike i koje su specifične opasnosti od njih?Na toploti krvni sudovi se šire, naročito perife...