Zdravi obroci za školarce

Svaki roditelj zna šta njegovo dete jede i šta voli, ali trudite se da užina koju pripremate školarcima bude što zdravija.

U nastavku nekoliko recepata za "zdrave sendviče".

Nadamo se da će se dopasti vašim školarcima i da će ih smazati sa zadovoljstvom.

Senvič od "prženica" 

Za ovaj sendvič potrebno vam je:

  • 1 kom  jaje
  • 4 kom kriške hleba 
  • 60 gr narezanog kačkavalja
  • 60 gr narezanog suvog vrata
  • i ako dete jede paradjz ili neko povrće

Razlupajte jaje u dublji tanjir i dodajte malo mleka ,soli, kriške hleba umočite sa obe strane u jaje i pržite u tiganju sa malo ulja na umerenoj temperaturi. Tako pripremljen hleb nafilujte sa suvim vratom i kačkavaljem i ukoliko vaše dete voli neko povrće ili kiseli krastavčić, onda je sendvič još ukusniji.

Sendvič sa omletom i slaninom

Za ovaj sendvič potrebno vam je : 

  • 2 kom jaja
  • 80 gr slanine tanko sečene
  • 50 gr tvrdog sira 
  • 2 parčeta crnog hleba
  • 60gr kisele pavlake

U zagrejan tiganj ispržite slaninu da bude hrskava, izvadite je iz tiganja, pa onda u taj isti tiganj sipajte razmućena jaja i ispržite ih. Pri kraju prženja jaja ubacite kockice kačkavalja. Hleb namažite sa pavlakom, jaja iz tiganja prebacite preko hleba i hrskavu slaninicu stavite preko jaja pa prekrijte drugim parčetom hleba, koji je takodje namazan sa pavlakom.Ukoliko vaše dete jede povrće možete ga dodati u sendvič. Ako dete ne voli da jede nešto što ste ubacili u sendvič onda će se dogotiti da zaboravi na sendvič ili će reći “da nije  nije mogao da ga nadje u torbi”. :) 

Sendvič sa piletinom

Sendvič sa piletinom ima mnogo varijacija od toga da koristite piletinu koja je ostala od ručka do toga da pileći file ispržite pre spremanja sendviča sa dodatkom nečeg što Vaše dete voli. Od piletine koja je ostala od ručka ,sitno iseckajte i dodajte kisele pavlake, a možete i kisele krastavce sitno iseći i dodati, čak i kuvani krompir koji narendate u masu sa piletinom i pavlakom. Takođe, možete dodati i po 50gr kuvane kinoe koja svakako neće promeniti ukus sendviča, dete neće ni primetiti da ga jede, a Vi ćete biti zadovoljni jer se dete zdravo hrani. Sa tako pripremljenom piletinom namažite kriške hleba .

Generalni savet za sendviče je da izbegavate konzervisane namirnice. Sendviče pravite manje veličine, ukoliko ste napravili u tost hlebu onda isecite sendvič dijagonalno i dobićete dva divna trouglasta sendviča koji se lako konzumiraju, a moći će da se posluže i drugari I drugarice, jer sve je lepše u društvu pa čak i sendvič ako ima sa kime da podeli.

Autor recepata: Dejan Filipović, šef kuhinje Bel Food restorana

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!