Uticaj starosti, pola i hroničnih bolesti na stopu smrtnosti od corona virusa

19.03.2020.
Uticaj starosti, pola i hroničnih bolesti na stopu smrtnosti od corona virusa

Uticaj starosti, pola i hroničnih bolesti na stopu smrtnosti od corona virusa

Postoje dva izvora koja pružaju statističke podatke o reakciji organizma na virus Sars-Cov-2 u zavisnosti od životnog doba, pola i prisustva hroničnih bolesti.

Prvi je izveštaj Zajedničke misije Svetske zdravstvene organizacije i Kine, koji je Svetska zdravstvena organizacija objavila 28. februara 2020. Ovaj izveštaj zasnovan je na 55.924 laboratorijski potvrđena slučaja. Izveštaj ističe da „Zajednička misija potvrđuje da je bilo izazova i pristransnog i paušalnog izveštavanja na početku epidemije“.

Drugi je rad Kineskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, objavljen 17. Februara. Rad je zasnovan na 72.314 potrvrđena, suspektna i asimptomatska slučaja COVID-19 u Kini od 11. februara, a koji je objavljen časopisu Chinese Journal of Epidemiology.

Mi ćemo navesti podatke iz oba, nazivajući ih  „potvrđenim slučajevima“ i „svim slučajevima“ u odvojenim kolonama na tebeli.

ŽIVOTNO DOBA UMRLIH OD KORONA VIRUSA

Smrtnost od COVID-19 virusa  u odnosu na životno doba:

Smrtnost = (broj umrlih/ broj slučajeva) = verovatnoća da će doći do smrti ako se zarazi virusom (%). Ova verovatnoća se razlikuje u zavisnosti od životnog doba. Procenti koji su prikazani ispod ne moraju da  označavaju udeo do 100%, pošto ne predstavljaju udeo smrtnih slučajeva po starosnoj grupi. Ovaj procenat predstavlja rizik od umiranja za određenu osobu u određenoj starosnoj grupi ako je zaražena virusom COVID-19.

Životno dobaSmrtnost (potvrđeni slučajevi)Smrtnost (svi slučajevi)
80+ godina 29,10%14,80%
70-79 godina 8,00%
60-69 godina 3,60%
50-59 godina 1,30%
40-49 godina 0,40%
30-39 godina 0,20%
20-29 godina 0,20%
10-19 godina 0,20%
0-9 godina nije bilo smrtnih ishoda

ZAKLJUČAK: bilo je relativno malo smrtnih slučajeva među decom.

BROJ UMRLIH U ODNOSU NA POL

Smrtnost od virusa COVID-19 u odnosu na pol:

Smrtnost*= (broj umrlih / broj slučajeva) = verovatnoća da će doći do smrti ako se osoba zarazi virusom (%). Ova verovatnoća se razlikuje u zavisnosti od pola. Kada čitate ove brojke, morate da imate u vidu da je broj pušača u Kini mogo veči među muškarcima. Pušenje povećava rizik od respiratornih komplikacija.

 

PolSmrtnost (potvrđeni slučajevi)Smrtnost (svi slučajevi)
Muški4,7%2,8%
Ženski2,8%1,7%

Smrtnost*= (broj umrlih/broj slučajeva)= verovatnoća da će nastupiti smrt ako se zarazi virusom (%).Ovi procenti  ne moraju da predstavljaju udeo do 100%, jer ne predstavljaju udeo smrtnih slučajeva u zavisnosti od pola.

HRONIČNE BOLESTI OD KOJIH JE PACIJENT BOLOVAO PRE NEGO ŠTO SE ZARAZIO (KOMORBIDITET)

Stopa smrtnosti pacijenata koji nisu prijavili da boluju od hroničnih bolesti (komorbiditet) je bila 0,9%. Hronične bolesti koje dovode do povećanog rizika od umiranja od infekcije COVID-19 su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hronične respiratorne bolesti, hipertenzija i maligne bolesti.

Stopa smrtnosti od COVID-19 u odnosu na komorbiditet:

*Smrtnost = (broj umrlih / broj slučajeva)= verovatnoća da će nastupiti smrt ako se zarazi virusom (%). Ova verovatnoća se razlikuje u odnosu na postojanje hroničnih bolesti. Dole navedeni procenti ni na koji način ne predstavljaju udeo smrtnih slučajeva u zavisnosti od hroničnih bolesti. On predstavlja rizik od umiranja ako se pacijent zarazi virusom COVID-19 , a već je bolovao od neke hronične bolesti.

HRONIČNA BOLESTSmrtnost (potvrđeni slučajevi)Smrtnost (svi slučajevi)
Kardiovaskularne bolesti13,2%10,5%
Šećerna bolest9,2%7,3%
Hronične respiratorne bolesti8,0%6,3%
Visok arterijski pritisak8,4%6,0%
Rak8,4%5,6%
Bez hroničnih bolesti 0,9%

*Smrtnost = (broj umrlih / broj slučajeva) = verovatnoća da će nastupiti smrt ako se zarazi virusom (%). Procenat ne mora da predstavlja udeo do 100%, pošto ne predstavljaju udeo smrtnih slučajeva u zavisnosti od bolesti.

Izvor https://www.worldometers.info/

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!