Testovi iz oblasti genomike danas više nisu luksuz

Autor: mr ph Sonja Šuput, Načelnik Acibadem Bel Medic laboratorije

Genetska testiranja predstavljaju stvarnu potrebu u protektivnom i preventivnom odnosu prema zdravlju savremenog čoveka. Duži i zdraviji život je postao cilj kojem teži svaka osoba u eri produženog životnog veka.

Zato je utvrđivanje specifičnih genetičkih rizika u ranom odraslom dobu koje se ostvaruje kroz program genetskog skrininga prednjačeći faktor u prevenciji i odnosu prema bolestima koje se javljaju u kasnijim godinama.

Kroz program genetičkog skrininga sprovodi se sekvencioniranje čitavog genoma, dok se potencijalni zdravstveni rizici, genetske predispozicije i genetičke osobine sagledavaju kao celina.

Komfornim uzorkovanjem brisom bukalne sluznice omogućava se ispitivanje brojnih oboljenja kao što su najučestalije vrste karcinoma, srčana oboljenja, metaboličke bolesti i neurološki poremećaji, autoimuni i poremećaji gastrointestinalnog sistema, kao i procena predispozicije za iste.  Nakon izveštavanja rezultata utvrđuje se Follow-Up program kako bi se preduzeli koraci shodno detektovanom riziku.

Važno je naglasiti da, iako vrlo elaboriran, ovo nije dijagnostički, već screening test!

Test se radi samo jednom u životu i predstavlja zdravstvenu mapu pojedinca.

Sprovođenje testa

Pre otpočinjanja procesa testiranja, osoba dobija sve potrebne informacije, daje podatke vezane za ličnu i porodičnu istoriju, nakon čega se pristupa uzorkovanju u Acibadem Bel Medic-u. Rezultat se dobija za 2-3 meseca. Zatim se vrši saopštavanje rezultata od strane našeg medicinskog tima kroz detaljne konsultacije i savetovanje.

Testovi se šalju i analiziraju u Acibadem Labgen laboratoriji u okviru Acibadem Univerziteta, a evaluaciju vrši tim medicinskih genetičara i bioinformatičkih stručnjaka.

Poslednji blog postovi

LIMFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA
15.09.2023.

LIMFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA

Svakoga dana u svetu se otkrije skoro 1.000 novih slučajeva limfoma, a oko milion ljudi živi sa njim. U Srbiji godišnje od ovog potencijalno smrtonosnog oblika karcinoma oboli oko 1.200 ljudi. Svakog 15. septembra obeležava se Svetski dan b...
Depresija: Prepoznavanje rizika i značaj prevencije
08.09.2023.

Depresija: Prepoznavanje rizika i značaj prevencije

Depresija se ubraja u najranije opisane bolesti u medicini. Reč "depresija" potiče od latinske reči "deprimere," što znači pritisnuti, utisnuti ili udubiti. Depresija je vrlo učestala bolest, koju je vrlo važno znati pre...
Zaštita beba i dece od visokih temperatura
08.08.2023.

Zaštita beba i dece od visokih temperatura

Saveti i preporuke za roditeljeLeto je vreme godišnjih odmora kada provodimo više vremena na otvorenom. Sunce nam je neophodno jer je izvor vitamina D3. Međutim, kada je dete izloženo direktnom su...
Zdravlje srca tokom leta: Saveti i preporuke za pacijente
03.08.2023.

Zdravlje srca tokom leta: Saveti i preporuke za pacijente

Kako visoke temperature tokom leta mogu uticati na kardiovaskularne bolesnike i koje su specifične opasnosti od njih?Na toploti krvni sudovi se šire, naročito perife...
Problem savremenog čoveka
15.07.2023.

Problem savremenog čoveka

Degenerativne promene kičme12 korisnih saveta za pravilno korišćenje mobilnih telefonaDr
Artroplastika kuka kroz direktan prednji pristup: Metoda zamene kuka - bez sečenja mišića
21.06.2023.

Artroplastika kuka kroz direktan prednji pristup: Metoda zamene kuka - bez sečenja mišića

Dr Vladimir Vranić, specijalista ortopedije piše za