Kako da sprečite isušivanje kože i ekcem zbog učestalog pranja ruku

21.03.2020.

Dr Isidora Sbutega, dermatolog u Bel Medicu

Učestalo pranje ruku toplom vodom i sapunom jedna je od najvažnijih mera da se spreči širenje COVID-19, tj. korona virusa.

Ruke treba prati svaki put pre i posle dodira sa hranom, posle odlaska u wc ili menjanja pelena, posle kijanja, kašljanja ili duvanja nosa, svaki put kad se vratite spolja. Pošto dodirujemo različite površine u zajedničkim prostorijama (kvake, gelendere, tastature), ruke praktično moramo prati što češće tokom celog dana. Stručnjaci preporučuju da provedete najmanje 20 sekundi nad lavaboom. Svaki put.

Kada niste u prilici da operete ruke, koristite sredstvo za dezinfekciju sa najmanje 60% alkohola.

Ovo je pravilo broj 1 u vreme epidemije, ali tako često pranje ruku sigurno će isušiti kožu, a kod nekih ljudi izazvati iritacije i ekcem.

Evo nekoliko saveta da sprečiti isušivanje kože i iritaciju.

  • Losioni za ruke su najblaža varijanta i verovatno su dovoljni, ali to se razlikuje od osobe do osobe. Pošto losioni što sadrže samo vodu, neće biti jednako delotvorni kao sledeće dve mogućnosti.
  • Kreme su gušće jer su kombinacija ulja i vode. Obično ne ostavljaju lepljiv trag, pa su praktične. Naša preporuka je pantenol, kao i krema od nevena sa pantenolom.
  • Najjača sredstva za hidrataciju su masti, koje možete da koristite noću kada inače ne perete ruke. Namažite deblji sloj neke masti za negu ruku kao što je mast od nevena ili kokosovo ulje, navucite pamučne rukavice i tako prespavajte.
  • Za koju god varijantu se odlučite, nanosite sredstvo za hidrataciju posle svakog paranja ruku.
  • Kada čistete kuću agresivnim hemijskim sredstvima, obavezno nosite zaštitne rukavice.
  • Ako imate ekcem, prihvatljivo je da koristite blage, kremaste sapune, ili čak sredstva za pranje bez sapuna pod uslovom da ispoštujete sve korake pranja ruku koje smo opisali. Potražite sredstva za pranje ruku koja već sadrže hidratantne sastojke kao što je urea. Ako se ekcem ne povlači, obavezno se javite dermatologu. On će razmotriti kratkotrajnu upotrebu kreme na bazi kortikosteroida.
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!