Koje sve bolesti magnetna rezonanca nepogrešivo otkriva?

Kako unutar mozga izgleda zaboravljanje? Da li se osećaj sreće možе uvežbati? Da li je neka osoba rekreativni korisnik droge ili je teški zavisnik? Zahvaljujući funkcionalnoj magnetnoj rezonanci, naučnici danas mogu da odgovore čak i na pitanja koja prevazilaze anatomski nivo i zadiru u ljudsko ponašanje i emocije. To će svakako pomoći nauci da otkrije tajne ljudskog mozga. Ali za običnog čoveka sigurno je važnije da zna koje sve bolesti magnetna rezonanca nepogrešivo otkriva. O tome govore lekari Opšte bolnice Bel Medic.

Samo u Bel Medic-u - Magnetna rezonanca najnovije generacije
  • radi se bez kontrasta, osim u izuzetnim situacijama
  • rizik od alergije je gotovo isključen
  • bezbolna je
  • idealna je za pacijente koji se plaše igle
  • tiha je
  • nema štetnog zračenja
  • pogodna je za dijagnostiku kod dece

Razlikuje vrste tumora mozga i otkriva multipla sklerozu

Bez magnetne rezonance (МR) nema savremene neurologije i neurohirurgije, kaže dr sci. med. Katarina Kačar, neuroradiolog u Opštoj bolnici Bel Medic. Ova metoda je nezamenjiva u dijagnostici različitih bolesti mozga, kičmenog stuba, krvnih sudova glave i vrata i kičmene moždine. Uloga magnetne rezonance je neprocenjiva u dijagnostici multiple skleroze, moždanog udara, a posebno u situacijama akutnog šloga, koji se ne može dijagnostikovati skenerom. Takođe je metoda izbora za dijagnostikovanje različitih infektivnih oboljenja (zapaljenja moždanih ovojnica, TBC...), primarnih i sekundarnih tumora mozga, epilepsije, Alchajmerove bolesti. Мože da razlikuje vrste tumora, kao i stepen njihove agresivnosti.

Otkriva gde se nalazi kamen u žučnoj kesici

Magnetna rezonanca jasno pokazuje da li kamen postoji samo u žučnoj kesici ili ga ima i u žučnim putevima. Osim toga, ona otkriva sve druge bolesti žučne kesice i žučnih puteva. Presudna je za odluku o tome da li je pacijentu potrebna operacija i kakva.

Jedina dijagnostikuje oboljenja tankog creva

Pre pojave magnetne rezonance nije bilo načina da se precizno uoče promene na tankom crevu koje nastaju usled raznih bolesti. Danas se, zahvaljujući ovom aparatu, o stanju tankog creva dobijaju precizni podaci, tako da se pomoću nje lako može dijagnostikovati Kronova bolest.

Nezamenjiva u ginekologiji

U svetu se danas nijedna hirurška intervencija u ginekologiji ne može zamisliti bez magnetne rezonance karlice. Ova dijagnostička metoda naročito je važna kada se sumnja na neko maligno oboljenje. Naime, magnetnom rezonancom se i pre operacije može utvrditi da li je reč o malignoj ili benignoj promeni, koje je tumor veličine, koliko je proširen, da li su zahvaćeni krvni sudovi i limfni čvorovi ili okolni organi.

Otkriva aneurizmu

Savremeni modeli magnetne rezonance mogu da prikažu strukturu srca i aorte, aneurizme i druga oštećenja krvnih sudova. Detektuju i urođene srčane mane, kao i promene na srčanom mišiću izazvane srčanim udarom.

Broj jedan za povrede zglobova i mekih tkiva

Magnetna rezonanca je dominantna dijagnostička metoda i za probleme koštano-zglobnog sistema, posebno za sportske povrede. Kod preloma kostiju radi se rendgenski pregled, ali kad je reč o ligamentima, tetivama, meniskusima, mišićima - magnetna rezonanca je suverena metoda, objašnjava dr Karatina Kačar, neuroradiolog u Bel Medic-u. Isto važi i za pregled zglobova (kolena, ramena, kuka) jer sa najoštrijim detaljima prikazuje pomenuta tkiva i svaku promenu u zglobovima. Najbrže i najbolje otkriva tumore kostiju i kičmenog stuba.

Ne škodi, a otkriva sve bolesti bubrega i bešike

Do pojave magnetno-rezonantne urografije bolesti i anomalije bubrega, uretera i mokraćne bešike otkrivane su intravenskom pijelografijom. Pacijent je izlagan štetnom zračenju i morao je da prima kontrast. Danas magnetna rezonanca daje mnogo tačnije i preciznije podatke o bolestima urotrakta, a pritom je potpuno bezbedna za pacijenta. Ovom metodom nepogrešivo se otkrivaju skoro sve bolesti bubrega, uretera i mokraćne bešike, kaže dr Marko Milosavljević, dečji urogenitalni hirurg.

Poslednji blog postovi

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?
10.04.2024.

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?

Za naš novi blog, dr Marija Pantelić, internista-hematolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno obja&scaro...
Kako razlikovati prehladu od alergije?
02.04.2024.

Kako razlikovati prehladu od alergije?

U današnjem vreme kada se suočavamo sa različitim respiratornim tegobama,  često dolazi do nejasnoća u razlikovanju simptoma koji nas muče. Da li  je to samo prolazna prehlada ili nešto više – pitanje je koje m...
Narkolepsija: Više od obične pospanosti
19.03.2024.

Narkolepsija: Više od obične pospanosti

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno objašnjava simptome narkolepsije...
Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost
18.03.2024.

Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog piše za naš blogŠta je mesečarenje?
Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije
11.03.2024.

Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije

Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i mokraćnoj bešici (kalkuloza urotrakta), predstavlja jedan od najčešćih uroloških problem...