Urologija

Čovekova mokraćna bešika može da drži do pola litra mokraće 2 do 5 sati, a da pritom ne osećamo nelagodnost. Mokraćna cev (uretra), odnosno sluzokožno-mišićni kanal kojim mokraća izlazi iz bešike, je kod muškaraca dužine 18-20 cm, dok je kod žena samo 4 cm. Zato kod žena češće dolazi do bakterijskih infekcija urinarnog sistema.

Urologija je grana kliničke medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostkom i lečenjem oboljenja organa urinarnog sistema (bubrega, mokraćovoda, mokraćne bešike i mokraćne cevi), kao i genitalnih organa muškarca (penisa, testisa, epididimisa, prostate). 

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti obraćaju urologu su: uporne infekcije urinarnog trakta, inkontinencija (nevoljno puštanje mokraće), bol ili pojava krvi tokom mokrenja, zapaljenje mokraćne bešike, upala prostate, uvećana prostata, kamen u bubregu, seksualna disfunkcija, karcinom urinarnog trakta (bubrega, bešike, prostate, testisa).

Naučna istraživanja su pokazala da su infekcije urinarnog trakta najčešće od svih bakterijskih infekcija kod žena u Evropi, ali i kod nas. U 86% slučajeva, uzročnik je ešerihija koli (Escherichia coli) - prirodni stanovnik naših creva. Zbog kratke mokraćne cevi kod žena, ona lako dospe u mokraćne puteve i izazove infekciju.

Kod muškaraca su česti urinarni problemi sa prostatom: bakterijska upala prostate, benigno uvećanje prostate i karcinom prostate. U Srbiji se svake godine otkrije oko 1250 novih slučajeva raka prostate. On je drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca i u Evropi i u Srbiji posle raka pluća. Kako bi se ovaj karcinom otkrio u ranoj fazi i efikasno lečio, svim muškarcima starijim od 40 godina se preporučuju prventivni pregledi urologa jednom godinje.

Urolozi u Bel Medicu primenjuju najsavremenije načine dijagnostike i lečenja bolesti urinarnog trakta. Posebno ističemo da se kod nas razbijanje kamena u bubregu radi endoskopskom litotripsijomdok se minimalno invazivnom laparoskopskom hirurgijom kamen vadi i iz bubrega iiz mokraćne cevi.

Usluge

BEL MEDIC Urologija

Miodrag Aćimović
urolog
Prof. dr Miodrag Aćimović
Savo Mićić
urolog
Prof. dr Savo Mićić
Vladimir Bančević
urolog
Prof. dr Vladimir Bančević
Vladimir Radojević
urolog
Dr Vladimir Radojević
Radivoje Lazić
urolog
Dr Radivoje Lazić
Dragan Paunović
urolog
Dr Dragan Paunović
Sreten Jovanović
urolog
Dr Sreten Jovanović
Živko Soldatović
urolog
Dr Živko Soldatović
urolog
Dr Goran Savić
urolog
Dr Dejan Kojić
urolog
Dr. Aleksandar Lazić
Dragan Crnomarković
urolog
Dr Dragan Crnomarković
urolog
Dr Ivan Vuković
urolog
Dr Uroš Babić
urolog
Dr Borislav Gligić