Saveti za bebe na prvom letovanju

Prvo letovanje sa bebom zadaje veliku „glavobolju“ roditeljima. Treba ga dobro osmisliti i isplanirati jer će se, u protivnom, pretvoriti u izuzetno nepoželjnu situaciju. Prvi korak pre odlaska na letovanje je adekvatan i ispravan odabrir mesta za letovanje sa bebom ili malim detetom. Da li će to biti planina ili more? Svakako je to stvar ličnog izbora i afiniiteta, ali hotel mora biti komforan i sa dovoljno velikom sobom za celu porodicu ili više soba. Mali prostor bebu može brzo unervoziti. Takođe se savetuje da je hotel blizu neke pedijatrijske ambulante, Doma zdravlja  i apoteke. Treba izbegavati zabačena i od sveta odsečena mesta. Većina hotela, i u zemlji i van, su baby friendly, sa posebnom ishranom za bebe i malu decu i poseduju krevece za bebe, animatore, igraonice itd. Putno osiguranje je obavezno. Takođe, treba odabrati vreme boravka. Da li će to biti početkom, tokom ili krajem leta? Savetujemo roditeljima da apsolutno izbegavaju najtoplije mesece specifične za određene zemlje. 

Direktno izlaganje suncu je jako štetno kako za bebu tako i za roditelje.  Ukoliko je velika želja da se beba ipak osunča  savetujemo da se to čini pre 10 i posle 16 časova sa nanešenom kremom SPF 50+ zaštitinim faktorom, najmanje pola sata pre izlaska na sunce. Obavezna je zaštita glave nakvašenim šeširićem. Najbolje je boraviti u hladu i to ukoliko spoljašnja temperatura nije viša od 30C. Prevelika toplota kod beba može lako izazvati pregrevanje i dehidraciju. Jutarnje šetnje pored mora su blagotovrne za vašu bebu. Takođe, previše rashlađene prostorije nisu rešenje u toplim krajevima jer velika razlika između spoljašnje i unitrašnje temperature može štetiti zdravlju bebe. Obezbediti im adekvatan unos tečnosti. Voda za piće treba biti isključivo flaširana. Ukoliko se beba isljučivo doji ne treba dodavati vodu, samo nastaviti dojenje i tokom letovanja. Kupanje na otvorenom moru treba izbegavati. Neretko je voda izrazito hladna što bebi može škoditi. Najbolje je napuniti  mali dečiji gumeni bazen gde će se voda tokom dana zagrejati i biti prijatna za boravak deteta. 

Ono što obavezno treba imati sa sobom u tzv. ’’priručnoj apoteci’’ je antipiretik za obaranje povišene telesne temperature u obliku Paracetamola ili Ibuprofena. Takođe treba imati i probiotik. Antihistaminik može dobro doći kod eventualnih akutnih alergija, ali uz predhodni savet lekara. Lokalne antiseptike u spreju, flastere, pamučne tupfere svakako treba imati na prvom letovanju. Antibiotike ne uključivati samoinicijativno bez pregleda pedijatra su u većini slučaja nepotrebni. Ne zaboraviti adaptiranu formulu u dovoljnoj količini koja je potrebna tokom letovanja. Promena formule može dovesti do velikih problema. Nikada se ne smeju zaboraviti sredstva protiv komaraca čiji ujedi predstavljaju veliki problem bebi tokom letovanja, kao i zaštitnu mrežu za kolica i krevetac. Pre odlaska na letovanje poželjna je konsultacija sa pedijatrom oko svih nedoumica roditelja

Želimo prijatno i sigurno letovanje svim bebama i njihovim roditeljima.

Autor teksta: Dr Vladan Milojević, pedijatar - neonatolog

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!